Monday, December 2, 2013

ujian
Kenapa?

Persoalan yang hanya Allah yang tahu jawapannya. Takdir telah tertulis. 

Kejadian yang berlaku,  menjadi ujian maha berat untuk keluarga yang ditinggalkan. Kes tiga beradik yang kematian mereka dipercayai ada unsur jenayah itu merenggut hati ramai yang membacanya. Meninggalkan kesan pilu bagi setiap ibu dan ayah yang mengetahui. 

Kalau kita sendiri pun ingin tahu mengapa dan kenapa ia berlaku, bayangkan apa yang berlegar dalam kepala insan-insan yang diuji itu sekarang ini.

Dan sekadar yang kita mampu buat saat ini hanyalah menitipkan doa agar ketiga-tiga adik beradik itu dalam lindungan Allah dan ditempatkan mereka dalam golongan orang yang diredhaiNya. Juga doa buat ibu dan ayah serta sahabat handai mereka , semoga Allah beri kekuatan , ketabahan dan ketenangan menghadapi hari-hari yang mendatang.

Suram dan mendung di luar waktu ini. Sambil saya menulis apa yang asyik berlari dalam kepala. Mendesak agar diluahkan. Terbuku jika tidak terlaksana.

Dan berita tersebut meluluhkan hati.

Bukankah kisah hebat lahir dari kesedihan yang meruntun jiwa. Walau pun mungkin tulisan saya tidak sehebat mana, tetapi luahan hati dari rasa sedih yang menyesak dapat mengurangkan sedikit belenggu yang ada.

Kematian itu pasti.

Dan ia berlaku setiap saat.

Ujian juga pasti.

Cuma, bagaimana dan bila? Hanya Allah yang punya jawapannya.

sumberDoa saya buat semua yang diuji dengan segala kesedihan, agar Allah menggantikan kesedihan itu dengan rahmat dan keampunanNya.

Ameen.


~cikgunormah@klcitizen~ Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...