Saturday, September 11, 2021

Semua Ini Hanya Akan Jadi Kenangan

Khamis 9 September 2021 kelmarin.

Masih lagi PKP di kawasan rumah, jadi entah kali ke berapa sudah menjalankan tugasan dari rumah. Bak kata peribahasa:


Alah bisa, Tegal biasa

 

Makin seronok juga mengajar dari rumah ini , tidak perlu berdandan rapi, menggosok baju. Mandi pun bukan keutamaan. 😂


Jadual pada hari Khamis agak santai, cuma 1 waktu secara offline.


Maka, dengan kejiwaan seorang guru, saya pun merangka ayat untuk memberi tugasan. Tugasan kajian yang sudah diberi 2 minggu lepas, mengenai "Penyakit-penyakit berjangkit di Malaysia."

Usai menghantar pesanan tugasan tersebut, saya pun menyambung tugasan sendiri yang pelbagai banyaknya. Bukan mengeluh, masih ada rasa syukur amat dalam hati, sebab tugasan-tugasan inilah yang menyibukkan dan membuatkan otak sendiri tidak berhenti bergerak. Kalau nanti tiada tugasan pun bosan juga, duduk terkurung di rumah.

Sehingga pukul 8.00 malam, masih tiada seorang pun yang membalas mesej tersebut. Tiada .. Ok Cikgu  atau  Noted atau Baik Cikgu dan sebagainya. Dek sebab dah lali dengan tiada respon sebegitu, saya pun pasrah.


Tepat pukul 8.10 malam, selesai mengerjakan solat maghrib, hati jadi panas tiba-tiba. 😅


Semasa menulis ayat dalam mesej tersebut memang darah sedang menggelegak. Namun begitu cuba juga control ayu. Makin menjadi budak-budak ini jika dibiar tidak menghantar tugasan.😀


Jika dapat ibu bapa yang sendiri pun tidak boleh hendak memastikan anak-anak menghantar tugasan, makin teruklah jadinya nanti. Kalau ibu bapa jenis yang tegas dan disegani oleh anak sendiri, senang juga hendak mendapatkan tugasan dari murid-murid ini.


Selang enam minit dari penghantaran mesej, terus mendapat reaksi dari anak-anak ini. Kalut juga rupanya beberapa kerat dari anak-anak ini. Sejuk sedikit hati ....😀


Kah kah kah..


Terhibur jugalah dengan keletah budak-budak ini. 


Dan satu hari nanti, semua ini hanya akan jadi kenangan ...


Salam kasih,

cikgunormah@klcitizen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...