Thursday, November 8, 2018

Kuat semangat

"Kau kena pergi nanti tau! Pukul 11.15 punya. Kelas kita dah sudah. Jangan tak pergi. Nanti dapat nota untuk kertas 3 ." Halus suaranya mengingatkan rakannya. 

Ada nada cemas dan khuatir kalau-kalau sahabat sekelasnya itu ingkar dan tidak mahu turut serta dalam bengkel Sejarah Kertas 3 pagi itu.

Saya mendengar dengan bangga. Kenapa bangga? 

Gadis sekecil ini begitu prihatin dengan rakan-rakan sekelasnya. Kelas PAV (Pendidikan Asas Vokasional) ini tidak ramai pelajarnya. Dari 12 orang, hanya tinggal 10 orang sahaja yang ada. 

Baru tahun ini saya mengajar mereka matapelajaran Sains SPM. 

Dek kerana sistem dan dasar yang saya pun kurang arif, mereka ini terpaksa  mengambil masa tak sampai setahun pun untuk melengkapkan silibus Sains SPM ting 4 dan Ting 5 tahun ini. 

Pun begitu, kuat semangat dan positifnya sikap mereka amat saya kagumi. 

Lebih-lebih lagi pelajar-pelajar perempuan dalam kelas ini, sentiasa ceria, mengambil berat dan kerap juga membebel menasihat sebahagian rakan-rakan lelaki sekelas mereka yang kadang-kadang culas dan malas. 😀

Dua orang lagi tak hadir masa ni ..


Sempena peperiksaan SPM yang tak berapa lama sahaja lagi ni, saya mendoakan semua kamu, Alia, Aina, Elisya, Izzati, Syahmin, Faiz, Nik, Rahman, Afiq dan Haziq Fitri semoga Allah kurniakan kejayaan hidup dunia akhirat buat kamu semua. 

Semoga dengan keputusan SPM yang ada nanti, ia menjadi asbab bagi kamu semua memperoleh kebahagiaan hidup dan menjadi hamba Allah yang berbakti kepada yang sepatutnya.

Salam kasih.

~cikgunormah@klcitizen~Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...