Monday, July 19, 2010

generasi Y vs generasi X

Saya tergolong dalam generasi X, begitu juga ramai rakan guru saya yang lain. Dan kini tugas saya dan rakan guru ialah mendidik generasi Y, yang punya idea dan cara yang berbeza dari kami. Generasi Y ditakrifkan secara longgarnya sebagai mereka yang lahir pada pertengahan 80an dan seterusnya.

Generasi Y juga kerap dikenal sebagai generasi milenia dan ada juga dikenal sebagai generasi trofi. Kenapa generasi trofi?
The Millennials are sometimes called the "Trophy Generation", or "Trophy Kids," a term that reflects the trend in competitive sports, as well as many other aspects of life, where "no one loses" and everyone gets a "Thanks for Participating" trophy and symbolizing a perceived sense of entitlement. It has been reported that this is an issue in corporate environments. [sumber]
Apa yang menarik tentang mereka ini...?

1.Tech-savvy : mereka ini begitu arif tentang teknologi. lihat sahaja blog yang ada... rata-rata terdiri dari generasi Y. Kalau kita berjalan di luar, yang punya handphone terkini, kamera digital yang gedabak dan nampak begitu kompleks juga dipunyai oleh mereka ini. Dan mereka inilah yang menjadi sasaran iklan dan syarikat gajet.
This generation prefers to communicate through e-mail and text messaging rather than face-to-face contact and prefers webinars and online technology to traditional lecture-based presentations [sumber]
Jadi, pengajaran di dalam kelas yang statik memang membosankan mereka

2. Family-centric : ha... ini yang bagusnya. Ramai golongan ini yang apabila  sudah memasuki alam pekerjaan lebih memilih untuk tinggal bersama keluarga, dan kajian menunjukkan mereka lebih mengutamakan masa untuk diri dari pendapatan yang tinggi

3. Achievement-oriented : generasi Y punya idea yang berbeza tentang cara kerja.
They have high expectations of their employers, seek out new challenges and are not afraid to question authority. 

Generation Y wants meaningful work and a solid learning curve. Kalau mereka tidak puas hati, memang mereka boleh saja berjumpa pihak atasan, kan. Ini berlaku di mana sahaja

4. Team-oriented: Generasi ini dilihat sebagai generasi yang setia pada kelompok dan sentiasa ingin dilibatkan bersama dalam kumpulan. Jadi, mereka gemar pada networking.

5. Attention-craving: Ini memang dapat dilihat, terutama bila kita menengok foto-foto peribadi generasi Y ini. Kerana itu FB digilai ramai oleh generasi Y.

Generation Y craves attention in the forms of feedback and guidance. They appreciate being kept in the loop and seek frequent praise and reassurance.
Saya kira ciri-ciri generasi Y banyak dapat dilihat semasa di dalam kelas semasa pengajaran. Cuma kekadang generasi tua macam saya ini kurang prihatin.

Apa pun, pengetahuan ini berguna bagi saya untuk merancang proses P&P yang seterusnya dan diharap dapat membantu guru-guru yang seangkatan dengan saya.

*isnin datang lagi dengan ribut dan serabutnya... mungkin berbaju baru dapat membantu*

~cikgunormah@klcitizen~





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 comments:

  1. wah...cikgu, belum raya dah nak pakai baju baru? Hehehe...semoga bertambah confident dan perjalanan hari isnin lebih lancar

    ReplyDelete
  2. Wah...saya juga generasi Y nampaknya...dan ada beberapa sebab saya tak suka tergolong dalam generasi ni..hehe
    Post baru:Ini membuatkan kita berfikir?

    ReplyDelete
  3. cantiknya baju baru..hehe

    saya generasi XY..hoho

    ReplyDelete
  4. Salam...

    Isnin dan baju baru...tu dikira generasi Y juga ker cikgu? :):)

    ReplyDelete
  5. Memang mereka berbeza dari kita, dan memang telah di sebut "ajarlah anak-anak kamu dengan suasan dan kesesuaian dengan zaman mereka" (+-)

    Maknanya kita yang kena berubah menyesuaikan diri tapi yg positif saja... selagi tak melanggar batas-batas agama.

    Selamat berbaju baru....saya baju lama....

    ReplyDelete
  6. saya berada dlm kedua-dua generasi lah kut.hehe

    ReplyDelete
  7. tahun 1981 generasi ape cikgu?? huhuhuh

    ReplyDelete
  8. i like this posting...
    Thanks for sharing.
    May we the x generation will find our ways to fit in ...at any time and in any situation...InsyaAllah

    ReplyDelete
  9. cikgu normah berbaju baru..semangat anak2 murid hari ni kan...hehe

    ReplyDelete
  10. salam perkenalan cikgu..
    great post. saya pun generasi Y jugak

    ReplyDelete
  11. terlalu menarik perkongsian ni cgu...
    saya nak copy untuk dijadikan nota kelas....

    ReplyDelete
  12. @n@m@n
    memang betul tu naman... XY tu memang dah confirm

    ReplyDelete
  13. @rosnanie

    tak kisah ros..
    kalau teringin dan ada duit lebih, beli je baju baru, yang murah2 je pun ...asalkan baju baru

    ReplyDelete
  14. @iqbalsyarie

    aik
    nape tak suka dalam generasi Y...
    saya rasa generasi Y ni hebat2...

    ReplyDelete
  15. @mus99

    setuju

    kita kena banyak menyesuaikan diri

    ReplyDelete
  16. @Mr PenyuBiru

    baguslah tu...
    boleh beradaptasi dengan baik

    ReplyDelete
  17. @sahromnasrudin

    kalau ikut takrifan nya

    generasi X...
    tetapi kekadang benda ni tak ada garis pemisah yang jelas

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi meninggalkan teguran membina, moga Allah sentiasa merahmati kita semua.