Sunday, July 18, 2010

Jangan terlalu membenci, nanti jadi suka satu hari nanti

Orang-orang tua pernah berpesan,'Jangan terlalu membenci, nanti jadi suka satu hari nanti'.

Hati manusia memang berbolak-balik. Hari ini kita tak suka sesuatu, tidak selamanya ia akan tetap begitu.

Dulu-dulu, bila emak menyiapkan sarapan lempeng berkelapa, cicah dengan kuah sambal semalam,  atau lempeng pisang, mulut saya akan muncung sedepa. Memang tak suka sangat, geram dengan emak sebab macam tak ada sarapan lain yang boleh emak masakkan.

Balik dari sekolah, kepenatan mengayuh basikal, buka almari lauk, tengok emak masak apa, hanya ikan goreng ditemani kuah lemak putih kobis, hati menjengkel marah. Sangat tidak suka.

Setelah puluhan tahun berlalu, bila saya sendiri menjadi emak, lempeng berkelapa dan kuah lemak putih kobis itulah yang dicari dan diminati.....

*kak pah dah abis pikir nak masak apa arini? ikut je macam en YB kita... arini makan luar*

~cikgunormah@klcitizen~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 comments:

  1. IM setuju sesangat dengan tajuk ini. Dah banyak IM lihat. terlalu benci akhirnya jadi rindu...

    ReplyDelete
  2. salam..
    Banyak yg terjadi mula2 benci akhirnya menjadi sayang..

    ReplyDelete
  3. sebab itu kita perlu berpada2...

    ReplyDelete
  4. betul betul betul. setuju sangat. ada kawan dulu asyik2 bertengkar ngan sorang kawan perempuan masa zaman persekolahan dulu.

    Benci-benci sayang. akhirnya mereka sah menjadi suami isteri. memang tak sangka takdir Allah. hehehe

    ReplyDelete
  5. ikan goreng ditemani kuah lemak putih kobis? sedap tu... yummm..

    ReplyDelete
  6. salam kenal..terpanggil untuk komen dlm blog ni bila terbaca bab jangan membenci nanti jatuh hati...jika emak masak lemak tauge ..benci btol tapi sekarang amat gemar masakan tu..rindu....kenangan lalu..

    ReplyDelete
  7. Salam...

    Mak masak apa pun tak kisah, kiranya saya tak memilih..

    ReplyDelete
  8. salam....

    cikgu Auna pun ckp cemtuh... haha..

    ReplyDelete
  9. cik gu..hari minggu ni..kena masak jugak..tak boleh nak makan luar..sebaba hari2 bekerja dah makan kat luar..
    akak juga setuju tu.jangan terlalu membenci..nanti jadi suami..

    ReplyDelete
  10. suspen tengok tajuk ..

    ingatkan kot benci2 kt cik abang mane2
    lps tu jadi suke ..
    rupenye benci2 kt makanan yer ..

    tk de ke yg asalnye benci kt team sepanyol ..
    psl menang world cup ..
    suke lak ..
    hu..hu..

    ReplyDelete
  11. salam cikgu,

    betul apa yg diperkatakan. dulu mula2 belum kenal ngan hubby sy , sy cukup tak suka ngan dia, tapi at last jadi husband lak, hehehe

    ReplyDelete
  12. salam,

    hehe..both foods tu my all time fav :D___ terliur ni..agaknya kalau pakai kelapa kering (coconut flakes) tu boleh tak ek..nak gi kedai maleh la, nanti apek suh beli gula..hihi!

    cikgu org johor ke?

    ReplyDelete
  13. Salam Normah,

    Selalunya macam tulah, mula2 benci kemudian jadi suka, malah ada terbalik.. ya ke.. teringat masakan lempeng arwah mak mertua.. debab yang lapis daun pisang.

    ReplyDelete
  14. dari benci menjadi rindu...betullah..

    dah rasa, malu alah pula. tapi dah rindu, apa nak dikata. hehe

    ReplyDelete
  15. memang suka lagu 'Benci tapi rindu" - dulu menyampah betul nengok ikan bilis sanggup menangis kalau mak goreng sambal pedas ikan bilis, tapi sekarang itulah lauk feberet sekeluarga, anak2 selalu minta buatkan

    ReplyDelete
  16. Aslmkm Cikgu.
    Hehe .. ya la, mmg gitu jadinya. Saya kecik dah di ajar jgn muncung melulu, tp tgk & try dulu!

    ReplyDelete
  17. rindu masakan kat kg.. :(

    ReplyDelete
  18. Macam dah tau-tau aje..."satu hari nanti engko mesti suka" emak kata (dlm hati) tu pasal dia masak yang tu juga.

    ReplyDelete
  19. masakan emak mmg yg terbaik di dunia..

    ReplyDelete
  20. memang betull...yg x suka la akan jadi suka..hehehe

    Sumijelly.com

    ReplyDelete
  21. salam, kuih yg simple tp enak sekali..

    ReplyDelete

terima kasih kerana sudi meninggalkan teguran membina, moga Allah sentiasa merahmati kita semua.